Gaudeamus andas ut men oron lever kvar hos landets studenttidningar

PRESSFRIHET. Universitetstidningen Gaudeamus kan efter en tid av oro andas ut. Tidningen får behålla sin självständiga röst. Men en oro har väckts i landet studentredaktioner.

Cornelia Thomasson vikarierande chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Gaudeamus 
Cornelia Thomasson vikarierande chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Gaudeamus Foto: Miriam Bratt
Tannaz Edalat

I dagarna avgjordes det att Stockholm Universitets studenttidning Gaudeamus (Gadden) får fortsätta ha kvar sitt oberoende. Kårens verksamhetschef kommer alltså inte få ta över rollen som ansvarig utgivare enligt det förslag som hade lagts fram. Däremot kommer produktionen av papperstidningen ligga på is inför den kommande höstterminen.

Ansvarig utgivare för Gadden blir till hösten någon som anställs som projektledare. Dennes uppgift blir att utveckla tidningen. Under kårfullmäktige betonades vikten av att projektledaren har journalistutbildning.

Cornelia Thomasson, vikarierande chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen, säger att det är blandade känslor kring det beslut som fattats.

– Just där och då kändes det som en liten delseger. Att det blir en projektledare och inte kårens verksamhetschef som blir ansvarig. Det blir viktigt att den personen som tillsätts ser till att granskande journalistik publiceras, säger Thomasson till Altinget.

En demokratifråga

Cornelia Thomasson är glad över hur andra medieaktörer fångat upp frågan genom att publicera debattinlägg och rapportera. Hon menar att det är en demokratifråga snarare än en lite isolerad händelse.

Vad tror du att ett sådant beslut skulle kunna resultera i för konsekvenser hos de andra studenttidningarna?

– Universiteten och kårerna tittar mycket på varandra. Ser man att SU (Stockholms universitet) lagt ner papperstidningen kan det sprida sig. Det är en relativt stor kår med mycket inflytande. Om det säger att det är okej att göra såhär med en studenttidning kan det ligga nära till hands att ta efter det.

Ett beslut som i det stora hela alltså inte bara berör tidningen Gaudeamus och Stockholms Universitet utan som kan öppna dörren för fler studentkårer att gå samma väg.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning. (Teckna gratis, ej bindande, provabonnemang här)

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00