Lösare allians gör att SD tappar som vågmästare

ANALYS. Blockpolitiken blir allt mindre cementerad och antalet omröstningar med SD som tungan på vågen har halverats. I de fall där blocken står mot varandra väljer SD allt oftare att rösta med de rödgröna.

Foto: Alliansen
Mattias CroneborgOla Hjalmarsson

Förra veckan räknade Altinget fram hur SD ställer sig vid samtliga omröstningar i riksdagen, oavsett om blocken står mot varandra eller inte. Siffrorna från den analysen visade två saker när det gäller SD. Dels en trend att SD mer och mer röstar på de rödgröna, dels att det till och med blivit vanligare att SD röstar rödgrönt än att de ställer sig bakom ett eller flera av de borgerliga partierna. 

I praktiken är blockpolitiken inte så cementerad som politiker själva ger sken av. För att isolera vågmästarrollen har vi sorterat bort alla voteringar där alliansen splittrad, eller där alla allianspartier röstar med regeringspartierna. På så sätt får vi fram de tillfällen när blocken ställs mot varandra och SD i praktiken har en vågmästarroll. Under detta riksdagsår, 2016/17, är det faktiskt bara vid var fjärde omröstning som den samlade borgerligheten går emot regeringspartierna.

Dött lopp

Samma trend som vid analysen med alla voteringar finns även i detta perspektiv: Att SD allt oftare hamnar på den röd-gröna, set över tiden. Däremot är det under detta riksdagsår i stort sett dött lopp, lika många gånger har SD röstat för regeringen som man har fällt den.  Mer precist: 70 gånger har SD röstat för regeringens förslag och 72 gånger har man röstat emot.

Se grafik och läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik (kräver abonnemang, teckna ett gratis ej bindande provabonnemang här).


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00