Miljöministern tar emot upprop mot skogs-gd

SKOGSSTYRELSEN. 120 forskare och tjänstemän har skrivit under protesten mot Skogsstyrelsens beslut att pausa inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. 26 av dessa är myndighetens egna anställda.

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.Foto: Skogsstyrelsen
Johanna Alskog

Sju professorer ligger bakom det upprop mot Skogsstyrelsens generaldirektörs beslut om en paus i inventeringen av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige. Totalt har 120 personer skrivit under uppropet som på onsdagen lämnas över till miljöminister Karolina Skog (MP).

– Vi är nu 120 forskare och tjänstepersoner som är eniga och vädjar nu till miljöministern att verka för att inventeringspausen av nyckelbiotoper upphävs och att alla värdekärnor undantas från skogsbruk. Dessa skogar får inte heller huggas ner för att kortsiktigt öka uttaget av biomassa. Avverkningar av dessa skogar riskerar att leda till ökad klimatpåverkan och vi behöver dessa artrika och funktionella ekosystem i ett klimat som förändras. Skogarna i nordvästra Sverige är unika i ett europeiskt perspektiv och det är mycket bekymmersamt att sluta kartlägga dessa skogar, säger Lars Ericson, professor emeritus i ekologisk botanik, Umeå universitet, i ett uttalande.

Forskare och tjänstemän

Av de som har skrivit under uppropet är 77 forskare, 26 tjänstemän anställda på Skogsstyrelsen (varav fyra valt att vara anonyma), 13 tjänstemän på olika länsstyrelser och fyra tjänstemän på kommuner.

LÄS OCKSÅ: Tjänstemän i upprop mot generaldirektör

beslutet om pausen i nyckelbiotopsinventeringen är högst olämplig och bör upphävas omedelbart. För att nå upp till nationella och internationella miljömål måste samtliga oskyddade
värdekärnor, där även nyckelbiotoper ingår, undantas från skogsbruk

ur uppropet

 

Dokumentation


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00