Närmast mitten vinner i Almedalen

PÅVERKAN. Vem står på flest scener under Almedalsveckan? Svaret är: Personerna i mitten av Altingets maktkluster.

På söndag startar Almedalsveckan som är den svenska politikens, myndigheternas, lobbyisternas motsvarighet till Roskildefestivalen – kända och halvkända artister står på scen, levererar gamla hits och eventuellt någon nyhet.

En del av aktörerna deltar i många seminarier och debattpaneler. Det är personer som är sammankopplade med en stor del av den övriga politiska sfären i frågor om ekonomi, rättsväsende, EU, arbetsmarknad etc. Och hur den kopplingen ser ut framgår av i Altingets graf – Almedalen maktkluster.

Några av de riktigt upptagna personerna i Almedalen är ganska förväntade namn. Det är bara att ge sig in i mitten på grafen och se efter.

Inflytande eller makt

Att vara med på väldigt många håll under Almedalsveckan ett mått på inflytande. Men de med stor reell makt – är i regel sparsamma med sina framträdanden.

Läs nedan hur grafen fungerar. Se hur deltagare hänger samman, klicka och byt mellan olika politikområden.

 

Hur interagerar jag med grafen?

  • Varje cirkel representerar en person. Linjerna mellan personerna representerar ett evenemang (till exempel seminarium eller debatt) som båda personerna deltagit i.
  • Håll musen över en person för att få reda på vem det är.
  • Personens färg representerar det ämnesområde som hen deltagit i flest evenemang inom. En person som deltagit i flest evenemang inom "Energi" är till exempel mörkblå.
  • Med hjälp av de stora cirklarna till vänster kan du välja mellan olika ämnesområden. Klicka på en cirkel för att byta ämne.
  • När du håller musen över ett ämne markeras de personer som har taggats med ämnet.
  • Klicka och dra i en person för att se hur stor dragkraft personen har.
  • Vissa ämnesområden innehåller många personer och det kan därför ta ett tag innan grafen hamnar i jämvikt och alla personer blir stilla. Grafen fungerar bäst på desktop.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00