Artikel

Därför får inte institutet forskningspengarna

SAMVERKAN. Nu svarar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) på kritiken kring regeringssatsningen på praktiknära skolforskning. Fler lärosäten än de fyra som valts ut kan komma att involveras säger statsrådet till Altinget.

ATG: Så tar ni ert spelansvar, politiker

DEBATT. Ett fungerande spelansvar är en bra affär, skriver ATG:s vd Hans Skarplöth. När nu spelutredningen presenteras måste regeringen och riksdagen därför säkerställa ett högt konsumentskydd och garantera finansieringen av trav- och galoppsporten.

Lång väntan på översyn av socialtjänstlagen

SOCIALTJÄNST. Den sedan länge utlovade översynen av socialtjänstlagen lyser med sin frånvaro. Regeringen är tyst och inför Socialdemokraternas kongress ges det förvirrande besked.

Lagrådet underkänner lag om privata sjukförsäkringar

JURIDIK. Regeringen vill säkerställa att ingen kan köpa sig före kön inom den offentligt finansierade vården med en privat sjukförsäkring. Men Lagrådets experter anser att regeringen inte lyckas visa att lagen behövs och anser att lagförslaget ska dras tillbaka.

IVO ska jaga skatteplanering

TILLSYN. Inspektionen för vård och omsorg behöver gå ett steg längre i tillsynen av landets vård- och omsorgsföretag. Myndigheten är på jakt efter ekonomer som kan se igenom avancerad skatteplanering, berättar generaldirektör Gunilla Hult Backlund.

"Varför använder regeringen inte egna myndigheten?"

FORSKNING. Regeringen satsar 125 miljoner 2017-2021 på praktiknära skolforskning. Men Skolforskningsinstitutet som har i uppdrag att finansiera den typen av forskning, blandas inte in projektet.

ESV: Brister i myndigheternas digitalisering

TEKNIK. ESV:s uppföljning av myndigheternas digitalisering visar att arbetet går trögt och att merparten av investeringarna i IT inte följs upp för att se vilket värde de har skapat. 

Ambassader blir av med ansvar för migration

MIGRATION. Migrationsverket ska ta över huvudansvaret för de migrationsärenden som i dag sköts på ambassader i utlandet. En nödvändig rockad, enligt regeringens utredare.

KD stöttar upphandlingsförslag: "Acceptabel kompromiss"

ARBETSRÄTT. Förslaget om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar röstades ner i riksdagen i november. Men krav från EU-rätten gör att Sverige måste reglera för att inte riskera att åka på böter. Nu får regeringen och Shekarabi stöd från KD.