Uppdraget: Hälsoränta för skattepengarna

INTERVJU. Erna Zelmin-Ekenhem chefar över en myndighet som ska genomföra flera tunga regeringsuppdrag samtidigt som ett stort antal personer ska nyanställas. 

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.Foto: Arbetsmijöverket

"Vi behöver hitta en balans i antalet tillsynsbesök vi gör och hur många arbetstagare vi når. Det är inte alltid så att fler inspektioner är lösningen i alla lägen" 

Erna Zelmin-Ekenhem
Fakta

Arbetsmiljöstrategin


Det är tydligt vart regeringens pengar som de tillskjuter till Arbetsmiljöverket ska gå. Ett ökat anslag på 25 miljoner kronor årligen ska leda till att myndigheten, som många år dragits

Dokumentation

Erna Zelmin-Ekenhem

  • Född 1960.
  • Utbildad jurist.
  • Generaldirektör för Arbetsmiljöverket sedan 29 september 2014 då hon efterträdde Mikael Sjöberg.
  • Har tidigare arbetat vid Justitiedepartementet, Näringsfrihetsombudsmannen och vid Svenska Kommunförbundet.
  • Tidigare generaldirektör för Rättsmedicinalverket.
  • Blev 25 oktober regeringens utredare i frågan om en samordnad alarmeringstjänst, den så kallade blåljusutredningen.
  • Har också ett internt utredningsuppdrag genom Socialdepartementet att se över vilken ersättning som personer som tvingats sterilisera sig när de genomgått könskorrigering ska få.

Erna Zelmin-Ekenhem om...

  • Arbetsmiljöverkets största utmaningar:

"Att se till att kunna leverera de regeringsuppdrag vi har på ett bra sätt, att känna att vi bidrar till ökad hälsa i samhället – att vi ger hälsoränta för regeringens pengar. Att vara en bra arbetsgivare själva samtidigt som vi ska vara en viktig och bra spelare i arbetsmiljöpolitiken"

  • Kränkningar i arbetslivet: 

"Det är en svår fråga som är realitet för många ute i arbetslivet. Om lagstiftningen behöver skärpas eller inte eller om det behövs tydlighet kring hur den tillämpas har jag svårt att ta ställning till men utifrån vårt uppdrag så är regelverket tillräckligt för att vi ska kunna göra det vi är tillsatta att göra"

  • Nollvisionen om dödsolyckor på arbetet:

"Självklart en viktig utgångspunkt för vårt arbete att man inte ska riskera att bli skadad eller sjuk på sin arbetsplats, vi måste minimera de riskerna, det är det värsta som kan hända. Att en person i veckan i snitt dör på arbetet är inte acceptabelt, även om det minskat under de senaste årtiondena. Det är en utmaning för alla men ytterst är det varje arbetsplats som måste fungera tillsammans med arbetstagare, chefer, skyddsorganisation och facklig organisation"

 


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00