Kritik mot regeringens planer om upphandling

AFFÄRER. Regeringen vill att företag som får kontrakt vid en offentlig upphandling ska uppfylla villkoren i kollektivavtal. Men planerna kritiseras av de borgerliga för att små företag stängs ute från en miljardmarknad.

Per-Anders Sjögren

Regeringen förbereder en ny lag om offentlig upphandling som bland annat innebär att villkoren i kollektivavtal ska vägas in vid en offentlig upphandling. Syftet är att den som vinner ett anbud

Dokumentation

Regeringens förslag

En leverantör som har åsidosatt tillämpliga miljö-, social- och arbetsrättsliga skyldigheter ska få uteslutas av den upphandlande myndigheten eller enheten från att delta i en upphandling. Om ett anbud inte överensstämmer med dessa skyldigheter får den upphandlande myndigheten eller enheten besluta att leverantören inte ska tilldelas kontraktet och den ska förkasta anbudet om bristerna lett till att anbudet är onormalt lågt.

Myndigheter ska i upphandlingar ställa villkor om lön, semester, arbetstid, försäkringar och tjänstepension. De obligatoriska villkoren som leverantören minst ska uppfylla ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige.

Utkast till lagrådsremiss


Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00