Debatt

Debatt: "Misstro mot arbetsgivarna är regeringens utgångspunkt"

DEBATT. Regeringens satsningar på arbetsmiljöområdet har inte haft någon nämnvärd effekt på antalet arbetsmiljöinspektioner. Mer pengar är inte alltid lösningen, skriver Désirée Pethrus (KD), som istället vill införa årliga arbetsmiljödeklarationer för att skapa en effektivare och rättvisare kontroll.

Désirée Pethrus, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna
Désirée Pethrus, arbetsmarknadspolitisk talesperson för KristdemokraternaFoto: Kristdemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Désirée Pethrus, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Vi behöver nu tänka nytt kring hur vi kan utveckla framtidens arbetsmiljö, i en ny tid och med nya arbetsmiljöproblem.

Arbetsmiljön på våra arbetsplatser har under 2000-talet enligt flera rapporter förbättrats. Sett över en längre tidsperiod har till exempel dödsolyckorna, den yttersta konsekvensen av dålig arbetsmiljö, minskat kraftigt. Arbetsmiljöverket har en viktig roll med syfte att minska skador och olyckor på våra arbetsplatser. Allt fler personer drabbas av psykisk ohälsa, något som arbetsgivare har till uppgift att försöka förebygga. Här krävs att Arbetsmiljöverket kan ge adekvat stöd i det arbetet. Då krävs en ny typ av stödfunktioner hellre än inspektörer.

Pengar inte alltid lösningen

Regeringen som vill visa hög aktivitet på arbetsmiljöområdet har gett Arbetsmiljöverket cirka 100 miljoner. Men det är inte alltid mer pengar är enda lösningen. Det ökade anslaget har framförallt gått till att rekrytera och utbilda 75 nya medarbetare. I en rapport från Riksrevisionen (En god arbetsmiljö för alla, RIR 2016:23) konstaterar man att Arbetsmiljöverket inte fått ut fler inspektioner av anslagsökningen, utan att det istället resulterat i färre besök av arbetsmiljöinspektörer ute på arbetsplatser. Nyanställningar och omorganisation har tagit mycket tid från det utåtriktade arbetet. I riksrevisionens intervjuer med inspektörer anges orsaken till de minskade inspektionerna i misslyckad implementering av nytt inspektionsstöd, pensionsavgångar, och oerfarna medarbetare.

Misstro mot arbetsgivarna

Regeringen sätter Arbetsmiljöverket i växtvärk och driver en förlegad logik där misstro mot arbetsgivarna är utgångspunkten.

Regeringen sätter Arbetsmiljöverket i växtvärk och driver en förlegad logik där misstro mot arbetsgivarna är utgångspunkten. Trots vad regeringen tror, främjas inte en god arbetsmiljö på våra arbetsplatser i första hand genom hotet om inspektioner och kontroll.

Regeringens partier har länge predikat inspektionernas lov och framhållit vikten av att de blir fler inspektörer. Under 2015 genomfördes inspektioner på ungefär 3,4 procent av samtliga arbetsplatser med anställda i Sverige. Det gjordes till en kostnad av 390 miljoner.

Även med det ekonomiska tillskott regeringen gett, blir ökningen av inspektioner marginell. Så även i framtiden kommer få arbetsplatser att få ett besök av Arbetsmiljöverket med nuvarande modell.

Inför årliga arbetsmiljödeklarationer

Kristdemokraterna driver möjligheten att rationalisera arbetsmiljötillsynen i ett system med årliga arbetsmiljödeklarationer. Med arbetsmiljödeklarationer fyller arbetsgivaren och arbetstagarna gemensamt i ett av Arbetsmiljöverket upprättat frågeformulär baserat på lag och föreskrifter för just det företaget. Deklarationen skall göras så enkel att frågorna kan besvaras med ja eller nej. Frågorna visar också på vad man bör tänka på som arbetsgivare. Deklarationen skall sedan undertecknas av ställföreträdare för företaget och företrädare för arbetstagarna. För att adoptera till ett modernt tillvägagångssätt kan deklarationen med fördel göras via nätet. Efter behandling av Arbetsmiljöverket, kan åtgärder vidtas utifrån deklarationens resultat. Förslaget innebär att alla företag inom samma bransch blir behandlade på samma sätt från myndighetens sida. Kontrollen skulle bli effektivare och rättvisare.

Arbetsgivare vill göra rätt för sig

En bra utgångspunkt är att många arbetsgivare vill göra rätt för sig, bara de får rätt instrument för det. Kontroll är en del, men viktigare är det förebyggande arbetet. Information och dialog med arbetsplatser är ett bättre sätt att uppnå resultat på arbetsmiljöområdet.

Det ligger i företagens intresse att skapa en god arbetsmiljö på sina arbetsplatser, det gynnar företaget och människorna på plats. Staten bör i detta vara en partner som finns till hjälp och stöd. I ett samhälle baserat på god affärsetik räcker ett handslag för en affär, samma princip bör eftersträvas för villkoren till en god arbetsmiljö.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00