Pensionsuppgörelse i hamn

ARBETSLIV. Nu har Pensionsgruppen enats om en överenskommelse som sex partier från båda blocken ställer sig bakom. De föreslår bland annat att lägsta pensionsåldern år 2023 kommer att vara 64 år och den högsta 69 år.

Vi lever längre och pensionen ska räcka en längre tid, därför måste pensionssystemet förändras, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).
Vi lever längre och pensionen ska räcka en längre tid, därför måste pensionssystemet förändras, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).Foto: Regeringskansliet
Josefin Lingström

Den blocköverskridande Pensionsgruppen har idag presenterat sin överenskommelse. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står fortfarande utanför. De partier som ingår i Pensionsgruppen, S, MP, M, L, C och KD, har de senaste åren utvecklat möjliga förändringar av pensionssystemet. På torsdagen kom en överenskommelse om bland annat att lägsta ålder för att ta ut allmän pension höjs. Vart tredje år höjs åldern med ett år fram till 2026, då blir åldersgränsen 64 år.

Till följd av detta höjs också den högsta åldern för att få stanna kvar på arbetsmarknaden. Den så kallade LAS-åldern kommer att vara 69 år vid år 2023.

Lever längre

Pensionssystemet förändras, enligt regeringen, på grund av att vi nu lever längre och att pensionen ska räcka en längre tid. Även premiepensionssystemet kommer att reformeras i ett försök att bli av med oseriösa aktörer, det kommer också ställas hållbarhetskrav på fonderna. 

En helhetsförändring av pensionssystemet behövs för att ge ett grundskydd till pensionärer, enligt socialminister Annika Strandhäll (S).

– Det viktigaste för Socialdemokraterna är att vi förbättrat för de sämst ställda pensionärerna. Vi förbättrar garantipensionen och höjer bostadstillägget. Dessutom ser vi till att kasta ut skurkarna ur pensionssystemet, säger socialminister Annika Strandhäll till TT.

Dokumentation

Aktörerna om pensionsuppgörelsen

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är mycket kritiska till uppgörelsen.

– Idag vaknar många svenskar upp till en ny verklighet. Många som jobbat hårt länge och som känner att de inte kommer att orka fram till 61 år är förlorarna i detta, säger Jonas Sjöstedt, i ett pressmeddelande.

Sjöstedt är också kritisk till att förslaget inte tar hänsyn till att många inte orkar jobba så länge.

– Om vi till exempel ser på det största LO-förbundet, Kommunal, så pensioneras dess medlemmar i genomsnitt vid 63 års ålder, det vill säga tidigare än den lägst föreslagna pensionsåldern. Detta riskerar att innebära att hälften av dess medlemmar inte kommer att orka fram till lägsta pensionsåldern.

LO

LO är positiva till pensionsuppgörelsen men menar att den kräver satsningar på bättre arbetsmiljö och högre garantipension

– Idag är det många LO-medlemmar som inte orkar jobba ett helt arbetsliv. För att de ska kunna arbeta längre behöver arbetsmiljön förbättras. Dessutom måste man ha rätt att vara arbetslös eller sjukskriven de sista åren. Att politikerna lyssnat på LO i dessa frågor är bra, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv

Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv är kritisk till uppgörelsen. Hon menar att det är viktigt för arbetsgivare och äldre arbetstagare att gemensamt komma överens.

– Att ge redan anställda en ensidig rätt att stanna kvar i arbete till 69 år gör det svårare för äldre personer att få tillsvidareanställningar. Redan med dagens regler är lagen om anställningsskydd ett betydande anställningshinder, säger hon, i ett pressmeddelande.

En kritik som delas av Peter Jeppsson, vice vd, i en intervju med Ekot.

– Det måste bygga på att man är överens om att man arbeta vidare. Vi tycker inte att det är rimligt att bara den ena parten kan bestämma sig för att stanna kvar, sade han.

SKL

Sveriges kommuner och landsting tycker att det är nödvändigt med ett förlängt arbetsliv och är därför nöjda med uppgörelsen. Men anser samtidigt att arbetsgivarorganisationer och fackförbund måste förändra regelsystem och avtal för att skapa förutsättningar för en höjd pensionsålder. 

– Att fler arbetar längre gynnar alla. Den enskilde individen får bättre pension, tillgången på arbetskraft ökar och det ger ett växande skatteunderlag som förbättrar välfärdens finansiering, säger Lena Micko, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

SPF Seniorerna

Sveriges pensionärsförbund uppskattar att en överenskommelse har kommit till stånd. Men ser fortsatt med oro på de låga pensionerna.

– Det är bra att Pensionsgruppen kommit till en större överenskommelse och att de gör något åt de sämst ställda pensionärerna. Tyvärr når inte överenskommelsen fram i flera delar. Det är positivt att man sätter ner foten om premiepensionen och pensionsåldern, men en befogad oro för låga pensioner kommer att finnas kvar lång tid framöver, Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.

Transport

Transportarbetarförbundet ställer sig inte bakom pensionsuppgörelsen. Förbundet riktar kritik till att ansvaret läggs över på individen och att förslaget är dåligt förankrat.

– Våra medlemmar har beslutat att vårt förbund skall verka för sänkt pensionsålder. Detta är egentligen den enda anledning förbundet behöver för att vara kritiska till förslaget som den så kallade pensionsgruppen har lagt fram idag, säger Tommy Wreth, ordförande Transport, i ett pressmeddelande.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00